Haal alles uit de GroeiGoed tas!

Voor het zaaien bij de allerjongsten van 0 tot 4 jaar zijn de GroeiGoed tas en de handpoppen ondersteunende materialen. 

De GroeiGoed tas

De GroeiGoed tas is enerzijds een praktische tas om bijvoorbeeld speelgoed in te bewaren of om spulletjes mee te nemen voor een dagje weg of wat al niet meer. De stof is heerlijk zacht voor de kleintjes. Maar de tas heeft nog een belangrijke andere functie. De vorm van een boom is natuurlijk een verwijzing naar 'Staan als een boom', een innerlijk gevoel van zelfvertrouwen waaraan we als opvoeders kunnen bijdragen in hun ontwikkeling naar volwassenheid. Door de boom vaak te zien raken de kinderen vertrouwd met het beeld dat in andere materialen ook terugkeert, bijvoorbeeld in de ZaaiGoed verhalenklapper 0-4. Voor jou als opvoeder is het een reminder om bij de kinderen positieve boodschappen te zaaien met het ZaaiGoed. Zo doe je de 'staan als een boom oefening' met de kinderen net wat sneller dan zonder de tas!
Als gastouder geef je de GroeiGoed tas aan een kind mee te logeren. Wij noemen hem dan 'de Logeerboom'.

Uitleg en instructie logeerboom

De logeerboom is de GroeiGoedtas met de 4 handpoppen erin.

Iedere week op maandag mag een kind de logeerboom mee naar huis nemen. Je zorgt ervoor dat alle kinderen de mogelijkheid hebben om de logeerboom eens mee te nemen. Het is de bedoeling dat het kind dan goed voor de logeerboom en de handpoppen zorgt en ze samen leuke avonturen gaan beleven. De ouders krijgen tips en wat richtlijnen mee. Die staan hieronder, kun je zelf aanpassen en in de logeerboom doen.

De tips en richtlijnen zijn:

  • De kinderen die de logeerboom mee naar huis krijgen mogen deze een week thuis houden, in principe van maandag tot maandag.
  • De logeerboom mag overal met de kinderen mee naar toe!
  • In de logeerboom zit een handpop van Kate, Max, Mo en Tess. Deze mogen uit de tas worden gehaald om mee te nemen, te spelen, slapen, op stap te gaan of gewoon te knuffelen.
  • Mocht het nodig zijn dan kunnen de logeerboom en de poppen gewassen worden in 30 graden.
  • In de ZaaiGoed Digituin staan 4 activiteiten (een voor Tess, Mo, Max en Kate) die je kan uitprinten en in de Logeerboom doen. De ouders kunnen dan samen met het kind thuis ook met ZaaiGoed in de weer. Die van Tess vind je onder 'Focus'. Die van Mo onder 'Leeg je eigen bak'. Die van Max onder 'Herken je filters'. En die van Kate onder 'ZaaiGoed bij anderen'. De activiteit heet 'Logeerboom-activiteit'.

Na een week komt de logeerboom weer terug. Bespreek dan met het kind wat de belevenissen allemaal waren met de logeerboom en Tess, Mo, Max en Kate.

De handpoppen van Tess, Mo, Max en Kate

De meeste jonge kinderen zijn dol op handpoppen. Ze communiceren vaak ook veel gemakkelijker naar een handpop dan naar een echt mens. De vrolijke handpoppen van Tess, Mo , Max en Kate helpen bij het ZaaiGoed zaaien. Het worden bekende gezichten in het leven van het kind en dat zal het zaaien later alleen maar makkelijker maken. Tess, Mo, Max en Kate hebben de kinderen veel te leren en dat gaat met de handpoppen extra makkelijk.
Je kan de handpoppen bijvoorbeeld gebruiken bij het voorlezen van de ZaaiGoed verhaaltjes. Of je gebruikt Mo en Kate bij het 'bak legen en vullen ritueel', voor het slapen op bij het eten.

 

Handpopverhalen
Voor de liefhebbers hebben we heuse handpopverhalen gemaakt. Je doet dan een leuk poppenkastverhaal waarin natuurlijk een hoop ZaaiGoed gezaaid wordt...! Klik hieronder op de verschillende linken:

Verhaal voor bij het eten (1) 

Verhaal voor bij het eten (2)

Verhaal Bak van Mo

Verhaal Kate en Mo  ('Wees eerlijk', 'Laat alles er zijn', 'Van fouten kun je leren')

Verhaal Kate en Tess ('Ken je filters', 'Zaai Goed in je eigen bak')